At the Gates of Sea Cliff

Innovative with classic styling — Built in 1910, this grand shingle style home was occupied by only two families in the past 100 years. Situated in the quintessential San Francisco neighborhood just outside the gates of Sea Cliff, the property has views of the Golden Gate Bridge, Marin Headlands and Presidio. In its day it was a beautifully crafted dwelling, but in recent years had fallen into disrepair.

Our goal — extensively renovate this home including a seismic upgrade, revise the floor layout and legalize previously outdated and undeveloped square footage to create additional interior living space.

The highlights

  • First floor: We excavated to add ceiling height then revised the layout to include a new family/media room, wine room, a bedroom with full bath and a den with French Door access to the newly landscaped rear yard.
  • Second floor: Existing kitchen, pantry and breakfast rooms were opened up into a contemporary layout and include a new half bath and an elegant remodel to the formal living and dining room spaces.
  • Third floor: we reorganized bedrooms, outdated bathrooms and service/storage areas to form two bedrooms with a shared full bathroom. The luxurious master bedroom with bathroom en suite has a deck overlooking the spectacular view.

The footprint

  • Remodel of existing living area and undeveloped space into a 4 bedroom, 3½ bathroom single family home; 3,604 total sq. ft. living area
  • Structural modifications to develop 276 sq. ft. of new living area at 1st floor of home, new and upgraded foundation and construction of new wall and floor framing systems

Interior Architectural Design - Susan Gujral ASID, RE+Habit Design, LLC

Landscape Design - Habitat & DeVries, Landscape Design and Construction

Interior Staging - Green Couch, San Francisco

Roll over the thumbnails below to browse
RE+Habit Redesign RE+Habit Redesign RE+Habit Redesign RE+Habit Redesign RE+Habit Redesign RE+Habit Redesign
RE+Habit Redesign RE+Habit Redesign RE+Habit Redesign RE+Habit Redesign RE+Habit Redesign RE+Habit Redesign

Roll over thumbnails to view pictures