Noe Valley Vintage

Modernized and Classic — located in Noe Valley, the Edwardian detailing of this original two-story residence was crafted skillfully when first built, but in recent years, exterior remodeling removed the original period aesthetic. The structure offered an inspiring opportunity to recapture this property’s former presence and create a stunning single family home.

Our goal — restore classic vintage styling and expand the interior living spaces with an added third floor and increased building footprint. Create a modern interior aesthetic with a functional floor plan by developing previously non-habitable space into new living area and provide comfortable open circulation between all three floor levels.

Design Highlights

  • First floor was transformed to include a family media room, fifth bedroom, full bathroom and laundry/utility room. A sliding door system opens the interior to rear yard for easy indoor/outdoor living. A new stairway connects the first and second floors.
  • Main living spaces on the second floor were opened to each other to create a brilliant great room for kitchen, dining and family transitions. New sliding doors open onto a bridge with stairway to the rear yard.
  • New third floor includes a master bedroom with a luxurious bathroom en-suite, walk-in closet and private deck overlooking the rear yard. We developed two bedrooms, a full bathroom, laundry room and a new stairway system to second floor with an operable skylight above to flood this interior space with natural light.
  • New landscaped rear yard provides a quiet retreat with two levels for gracious outdoor living. Unique living walls of plants detail these spaces.

Footprint

  • Remodeled existing living area and undeveloped space into a 5-bedroom, 4-bathroom single family home; approximately 3,500 sq. ft. living area with additional 425 sq. ft. finished garage space and 225 sq. ft. roof deck
  • Structural modifications to develop 1,185 sq. ft. of new living area at 1st floor, 255 sq. ft. of new living area at 2nd floor and 1,200 sq. ft. of new living area at 3rd floor of home, new upgraded foundation and construction of new wall and floor framing systems.

Interior/Architectural Design - Susan Gujral ASID, RE+Habit Design, LLC

Architecture - WK Design Group, San Francisco

Landscape Design - Adam Wooley Landscape Design & Construction

Interior Staging - Gild Staging and Design, San Francisco

Roll over the thumbnails below to browse
RE+Habit Redesign RE+Habit Redesign RE+Habit Redesign RE+Habit Redesign RE+Habit Redesign RE+Habit Redesign
RE+Habit Redesign RE+Habit Redesign RE+Habit Redesign RE+Habit Redesign RE+Habit Redesign RE+Habit Redesign

Roll over thumbnails to view pictures